30 ian. 2016
Mille feuille
Putine lucruri ma entuziasmeaza mai mult decat o prajitura buna. In special daca mai este si delicata, fara exces de zahar si usor de realizat. Desi veti gasi cateva indicatii mai jos, aceasta prajitura nu prea da batai de cap, doar vreau sa fie totul bine inteles. Aluatul de foietaj il cumparam, iar fructele le putem gasi congelate tot anul, nu numai in sezon, asa ca e chiar si convenabila.
Ingrediente:
1 pachet de aluat de foietaj
1 lg de zahar pudra
Pentru crema:
200 g frisca 30% grasime (o cutie)
30 g albus
60 g zahar
1/2 lgt pasta de vanilie
Pentru sirop:
150 g visine congelate
20 g zahar pudra
2 g amidon
Pentru ornat:
150 g visine fara samburi (congelate, in cazul meu)
1 felie de ananas
1 lgt. zahar pudra
Foietaj
Taiem aluatul in bucati de dimensiuni asemanatoare, presaram zaharul pudra si il asezam intr.o tava acoperita cu hartie de copt.
Deasupra mai asezam o hartie de copt si inca o tava ( de aceleasi dimensiuni cu prima) care sa nu permita umflarea aluatului si distorsionarea formei date.
Introducem in cuptorul preincalzit la 180 grade C si coacem asa timp de 20 minute. Ridicam apoi tava si hartia de copt de deasupra si mai coacem inca 5 minute pentru a deveni usor rumen. Lasam la racit inainte de ansamblarea prajiturii.
Crema
Frisca trebuie intotdeauna tinuta in frigider cu cel putin 4-5 ore inainte de a o bate, de preferat peste noapte. In afara de asta, celelalte trucuri (bolul si paletele mixerului sa fie tinute in congelator, intaritor, stabilizator, etc) nu cred ca au prea mare importanta, mai ales pentru ca nu am avut nevoie niciodata de asa ceva. Drept sa spun nici nu am loc in congelator pentru boluri goale.
Batem frisca cu mixerul pana cand isi poate mentine forma si o pastram la frigider.
Intre timp cantarim albusurile,vanilia si zaharul intr.un bol de metal sau ceramica si le asezam deasupra unei oale la bain-marie, pe flacara minima. Batem compozitia lejer cu telul pana cand ajunge la 50 grade C (testand cu degetul, sau cu un termometru) si o luam imediat de pe foc.
Continuam sa batem cu mixerul la viteza maxima pana cand se raceste si isi mareste volumul. Va avea o consistenta lipicioasa si isi va pastra forma, atribut ce ajuta la mentinerea structurii cand montam prajitura. Este tehnica clasica de pregatire a unei bezele in stil elvetian, sau swiss meringue.
Pentru a finaliza crema, amestecam 1/3 din frisca cu bezeaua, omogenizam bine si apoi incorporam cu o spatula, de jos in sus, in restul de frisca ramas. Punem totul intr.un pos cu dui si pastram in frigider pana cand ornam prajitura.
Sirop
Punem intr.o recipient pe foc visinele si zaharul si amestecam constant, sa nu se lipeasca, pana cand totul se dezgheata si incepe sa iasa sucul. Zdrobim si strecuram visinele de sirop si aducem inapoi pe foc. Intre timp amestecam amidonul cu 1 lg de sirop si turnam inapoi in cratita. Acum trebuie sa tinem ~ 2 minute pe foc pana se gateste amidonul si scapam de gustul acela fainos, amestecand constant cu o spatula. Lasam sa se raceasca la temperatura camerei inainte de folosire.
Ansamblare
Asezam pe farfuria pe care vrem sa servim, primul strat de foietaj. Urmeaza frisca cu care putem orna sub forma de dungi groase sau de domuri. Nu faceti ca mine sa puneti prea multa crema la inceput, pentru ca nu va arata prea bine cand asezati si celelalte straturi.
Eu am facut domuri, insa cred ca e mai usor cu dungi groase. In mijloc punem cateva bucatele de ananas, iar pe fiecare margine cate 3 visine (daca visinele au ~ aceeasi inaltime totul va sta mai drept si va arata mai uniform).
Umplem golurile cu frisca si continuam in acelasi mod cu inca 2 straturi. Deasupra picuram 2 lingurite de sirop si introducem pentru ultima data la frigider. Lasam la racit pentru cel putin 30 minute sa isi revina la temperatura initiala si astfel se vor imbina toate gusturile si texturile.
Enjoy!
Etichete:
creme chantilly,
desert cu fructe,
foietaj,
millefeuille,
ro,
swiss meringue