Imi place de domnul Michalak, pentru ca este un Maestru Patiser francez care se bucura de o notorietate mare atat pentru afacerea lui cu prajituri foarte speciale, cat si pentru emisiunile unde ne impartaseste retete. Foarte frumos din partea lui, nu.i asa?! Este deasemenea autor de carti si a fost "scolit" chair de marele Alain Ducasse. Lunile trecute am vazut reteta aceasta la emisiunea lui Christophe si mi.am dat seama ca ar face impresie buna. Pssstttt: sunt perfecte pentru colindatori!
Madeleinele aceste sunt superbe, pufoase si cu o surpriza in mijloc. Le poti incerca cu tot felul de gemuri, ciocolata, dulce de leche, lamaie, glazurate sau nu, inmuiate in ciocolata; pe scurt sunt foarte versatile si numai bune pentru cafea, ceai sau chiar impreuna cu o spuma de ciocolata.
Ingrediente:
250 g zahar
250 g oua (~ 5 oua medii)
95 g lapte
vanilie
coaja de o lamaie
315 g faina
12.5 g praf de copt
345 g unt
Haideti sa incepem cu pregatirea tuturor ingredientelor ca sa nu avem batai de cap mai apoi. E foarte usor atunci cand ai totul de.a gata si iti ia si mai putin timp. Pe incercate!
- Cernem faina impreuna cu praful de copt si le amestecam usor.
- Separat topim untul si il lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
- Radem coaja de la o lamaie si scoatem semintele de la pastaia de vanilie.
Adaugam amestecul de faina amestecand continuu, pentru a nu forma cocoloase. Defapt asta este cea mai "grea" parte a retetei pentru ca ne forteaza muschii putin. Va rezulta o compozitie mai groasa insa totul se incorporeaza uimitor de bine.
Adaugam untul si amestecam usor la inceput, doar nu vrem sa sara stropi de unt pe noi (cum mai fac unii uneori,
Cele mai aspectoase madeleine sunt cele la care am lasat aluatul timp de ~ 1h in repaos, inainte de copt. Insa daca nu ai timp pentru asa ceva sa stiti ca in gust nu e diferenta, doar ca cealalta varianta va arata mult mai bine, pentru ca va creste mai mult. Va voi arata diferenta la sfarsit.
Preincalziti cuptorul la 260 C, turnati aluatul in forme, ~ 1 lingura, umpleti cu ce doriti (nu prea mult pentru ca nu mai cresc la fel), si bagati la cuptor. Atunci micsorati temperatura la 200 C si lasati intre 12-17 minute.
Sunt gata cand au inceput sa se rumeneasca marginile si sunt usor bronzate.
Iata si diferenta aceea de care va spuneam la inceput intre prajiturile cu aluatul lasat sa se odihneasca si opusul.
TaDammm!!! Pofta buna si spor la gatit!