Cine a mai auzit de paste cu rucola?! Recunosc ca nu e ceva intalnit prin toate menu.urile insa sunt foarte gustoase, si daca am mentionat si ceva verdeata putem pretinde ca nu au multe calorii. Desigur ca putem renunta la rucola insa aroma piperata a plantei, alaturi de sosul alb cremos si textura deosebita a baconului si ciupercilor fac casa buna, sa stiti.
Ingrediente: (pentru 2 portii mari sau 3 mici :)
300 g paste nefierte
60 g bacon
100 g ciuperci (pleurotus, in cazul meu)
1 catel de usturoi
4 linguri de smantana de gatit
3/4 pahar de vin
50 g (sau 2 maini) de rucola
1 lg de unt sau ulei de masline
coaja de la 1/2 lamaie
2 lingurite de zeama de lamaie
sare si piper dupa gust
Umplem o oala incapatoare cu apa suficienta pentru paste si o punem pe foc. Cand incepe sa fierba adaugam 1 lg de sare si pastele, gatim conform indicatiilor sau pana le simtim "al dente".
Intr.o tigaie la foc mediu, punem baconul la calit, fara ulei pentru ca are grasime destula. Trebuie sa luati in considerare ca el va fi readus in tigaie, asa ca nu e cazul sa exageram cu gatitul. Cand este gata il scoatem si adaugam ciupercile taiate cuburi. E mai bine sa nu amestecam in ele pana nu se elimina excesul de apa, pentru ca altfel vor avea o textura de fiert nu crocant.
Abia atunci adaugam usturoiul zdrobit, untul, sarea (nu prea multa pentru ca baconul este sarat deja) si piper din belsug. Punem si baconul inapoi in tigaie si lasam timp de 1 min. pana se reincalzeste tigaia. Cand totul este rumenit bine turnam vinul, de preferat alb, insa eu nu am gasit, insa sa stiti ca cel roze din dotare a facut fata cu brio.
Dupa ce se evapora alcoolul, turnam smantana si 5 - 6 lg din apa de la paste, amestecam bine si lasam pe foc timp de ~ 3 min, pana cand se ingroasa putin. Taiem rucola fin, o amestecam in sos si inchidem flacara pentru a nu distruge tot ce e bun in verdeata. Deasupra radem coaja si stropim cu zeama de lamaie, adaos care da o nota de prospetime si va da suplete sosului.
Adaugam pastele si amestecam energic, radem parmezan sau pecorino dupa gust si asta a fost tot. Daca vi se pare ca sosul e prea gros, mai adaugati apa de la paste, putin cate putin.
TaDammmm! Pofta buna!