In multe retete se foloseste fondul de legume, sau mai pe romaneste supa de legume: risotto, pilaf, supe crema (urmeaza ceva delicios in privinta asta), tocanite, sosuri, cous cous, etc. Si de ce nu? Este foarte simplu de facut pentru ca nu trebuie sa tai nimic si mult mai gustoasa decat orice ciudatenie la plic sau sub forma de cuburi.
Ingrediente:
4 l de apa
2 morcovi
1 pastarnac
1 ceapa mare
2 lujere de telina
2 ciuperci mari
1 legatura cozi de patrunjel
1 catel mare de usturoi
2-3 felii de ardei iute
2 foi de dafin
1/2 lgt cimbru (uscat, in cazul meu)
1/2 lgt piper boabe
1/4 lgt boia afumata
2 lg sare de mare
3-4 boabe de ienibahar
Punem o oala destul de incapatoare la fiert impreuna cei 4 l de apa. Intre timp spalam toate ingredientele foarte bine, in special pentru ca nu curatam nimic de coaja, cu exceptia cepei si a usturoiului. Eu le.am injumatatim pe majoritatea, dupa cum veti observa mai jos, insa chiar nu este obligatoriu. Doar am redus putin timpul de fierbere.
Cand apa incepe sa fiarba, adaugam morcovul, pastarnacul, ceapa, telina si usturoiul. Dam flacara la mediu si lasam timp de ~ 30 min. sa fiarba linistit. Daca se aduna spuma deasupra o indepartam cu ajutorul unei linguri.
Apoi completam cu restul ingredientelor si condimentele si lasam sa fiarba in continuare la foc minim timp de 1h 30'. Acoperim oala pe jumatate cu un capac si astfel gusturile se vor amesteca si nu se va pierde aroma.
Cand este gata lasati la racit si apoi strecurati. Pastrati la frigider pentru cateva zile sau transferati in congelator portionat in pungi resigilabile.
Enjoy si Gatiti cu drag!