22 nov. 2015
Prajitura de lamaie
Imi plac mult prajiturile care nu sunt exagerat de dulci, asa ca m.am pornit si am scris aceasta reteta minutata de prajitura cu lamaie. Are un gust dulce - acrisor, fara a fi exagerat, cu o aroma placuta de unt, nu e cu ingrediente pretentioase si e usor de realizat. Deasemenea zeama si coaja de lamaie se poate inlocui cu cea de portocala, dupa placul fiecaruia!
Ingrediente:
200 g faina
250 g zahar
80 g ulei
100 g smantana de frisca
50 g unt
150 g oua - 3 oua medii
50 g zeama de lamaie
coaja de la o lamaie
1 plic praf de copt
1 praf de sare
vanilie - dupa gust (eu am folosit pasta de vanilie)
Intr.o craticioara adaugam zaharul, uleiul, untul, sarea, zeama si coaja de lamaie. Punem pe foc ( flacara minima - nu vrem sa se caramelizeze zaharul) avand grija sa amestecam constant pana se amesteca totul. Nu e necesar sa se topeasca zaharul de tot, asa ca nu va faceti griji daca se simt cristale netopite. Indepartam de sursa de caldura si lasam sa se raceasca cateva minute.
Turnam siropul in bolul in care vom amesteca aluatul si adaugam ouale, batand cu telul pana se emulsioneaza bine. Separat cernem faina impreuna cu praful de copt si le adaugam in 2-3 etape incorporand treptat, insa fara a exagera cu mixatul (doar pana la omogenizare). Prajitura nu va mai fi la fel de pufoasa daca incepe sa se dezvolte glutenul, amestecand la nesfarsit.
Intr.un bol separat batem frisca impreuna cu vanilia, pana devine cremoasa si spumoasa. Adaugam 1/3 din cantitatea de frisca in aluatul cu faina pentru a aera compozitia, de data asta folosind o spatula, amestecand de sus in jos si apoi incorporam si restul de frisca ramas.
Aluatul se aseaza intr.o tava cu hartie de copt, eu am folosit forma de tort cu inel de 26 cm, dar daca doriti sa fie mai inalta puteti folosi cu diametrul de 24 cm. Merge in cuptorul incins la 180 C, timp de aproximativ 25-30 min., sau pana cand scobitoarea introdusa in mijlocul prajiturii iese curata.
Imi pare rau ca nu am putut sa va arat prajitura intreaga, insa atat a mai ramas dupa ce am servit musafirii.
Pofta buna!
Etichete:
deserturi cu lamaie,
lamaie,
prajitura de lamaie,
ro,
suc de lamaie