Intotdeauna, la orice prajitura, tort sau placinta, imi place sa adun marginile crocante, este partea mea preferata si toata lumea care ma cunoaste, stie asta. Asadar am creat aceasta reteta pentru a putea savura o briosa crocanta la suprafata fara a fi uscata in interior. Iata reteta!
Ingrediente:
300 g faina
50 g cacao
200 g zahar
150 g zahar brun
150 g ulei
25 g unt
190 g oua (4 oua medii)
75 g cafea proaspat facuta
100 g ciocolata alba
10 g praf de copt
1 praf de sare
vanilie - dupa gust.
Intr.un vas turnam cafeaua fierbinte peste ciocolata si unt. O lasam aproximativ un minut pana se topesteste si amestecam cu telul pana se face o emulsie. Adaugam uleiul, galbenusurile, vanilia, zaharul si zaharul brun. In acest moment totul ar trebui sa fie legat, uleiul sa nu fie separat, in caz contrar bateti in continuare.
Separat intr.un alt bol amestecam si cernem faina impreuna cu cacaua, praful de copt si sarea. Turnam amestecul lichid peste ingredientele uscate si amestecam energic pana cand se incorporeaza, fara a exagera cu mixatul. Daca vi se pare ca e prea groasa compozitia, nu.i nici o problema, asa trebuie sa fie.
Batem albusurile spuma, pana se intaresc suficient astfel incat sa nu cada din bol daca il intoarcem cu gura in jos. Incorporam spuma in aluat in doua etape, amestecand cu o spatula de sus in jos.
Cu un polonic (pentru ca faci prea multe "drumuri" cu lingura) punem aluatul de briose in forme si bagam in cuptorul preincalzit, la 190 C. Coacem timp de 30 - 35 minute apoi inchidem focul si le mai lasam 15 minute acolo cu usa intredeschisa. Astfel se usuca exteriorul si devine crocant, dar interiorul ramane usor umed.
Daca doriti ceva extra puteti orna cu crema chantilly de cafea si ciocolata alba, pentru a scoate si mai mult in evidenta aromele principale ale briosei.