19 nov. 2015

Pasta de vanilie

vanilla paste

    Parca se apropie iarna, nu.i asa? Chiar astazi imi aduceam aminte ce frumos este in seara Ajunului cand toata lumea asteapta colindatorii cu emotie. In toata casa miroase a cozonac, turte, prajituri, toti suntem intr.o forfota continua (mai ales cu o familie asa mare ca a noastra). Aroma intepatoare a vaniliei si lamaii din siropul turtelor mi.a amintit intotdeauna de momentele frumoase ale copilariei. Asa ca, hai sa terminam cu povestile si sa incepem prepararea acestei minunate paste de vanilie. 






Ingrediente:
12 pastai de vanilie
 90 g zahar
60 g zahar brun (puteti inlocui cu zahar alb)
120 g apa
1/2 lgt zeama de lamaie
1 praf de sare

Intr.o oala mai rezistenta la temperaturi inalte, masuram zaharul si zaharul brun (desigur ca cel brun poate fi inlocuit cu cel normal insa gustul de caramel al celui brun este inconfundabil si ajuta si la obtinerea culorii potrivite). Adaugam apa, sarea si zeama de lamaie (nu va da gust, insa ea ajuta la stabilizarea zaharului, impiedicand formarea cristalelor) si lasam cateva minute sa se mai dizolve inainte de a.l pune pe foc.


vanilla paste
  
Punem oala pe ochiul cel mai mic cu flacara la minim (ati inteles voi ideea ;) si lasam sa se topeasca treptat, fara a amesteca, ci doar din cand in cand rasucind oala astfel incat sa nu se arda nimic.


vanilla paste

 Intre timp taiem pastaile de vanilie in sferturi si le punem intr.un blender. Ideal ar fi sa le macinati de cateva ori inainte sa turnati siropul, eu nu am facut asta si e un proces mai indelungat.
Acum ne intorcem la sirop, sa nu uitam de el! Rasucim oala din cand in cand si urmarim bulele de deasupra. Ele vor deveni ca o spuma si treptat isi vor micsora intensitatea, cred ca a durat ~ 20 minute. Insa totul este relativ, in functie de flacara, de grosimea oalei, etc. Consistenta finala va fi de o pasta mai groasa, dupa cum se poate observa in pozele ce urmeaza insa daca o vreti mai lichida puteti fierbe doar 15 minute.


vanilla paste

 Luam siropul de pe foc si lasam 30 secunde deoparte pentru ca este extrem de fierbinte. Turnam apoi in blender si incepem sa procesam. Viteza sa fie maxima si pasam pana cand suntem multumiti de consistenta. Daca vi se pare ca dureaza prea mult si va ingrijorati in ceea ce priveste aparatura, puteti face o pauza de 5 minute si reluati.


vanilla paste

 Cand totul este perfect (atentie, intotdeauna vor exist bucatele foarte mici, asa au textura semintele) turnati repede intr.un borcan sterilizat si lasati sa ajunga la temperatura camerei inainte de a.l baga la frigider.


vanilla paste

Iata minunea, a mirosit divin in casa in ziua respectiva! ce sa mai zic, odorizant de camera natural ;) !