14 apr. 2016
Supa de radacinoase
Iata una din supele mele preferate, este atat de savuroasa si delicata incat va invit si pe voi sa o apreciati!
Ingrediente:
1/2 radacina de telina (sau 1/4 dintr.una mare)
1 ceapa mare
2 morcovi
3 cartofi
1 pastarnac
1 radacina patrunjel
1 legatura patrunjel
3-4 catei mari de usturoi
2 frunze de dafin
1 lgt fulgi de drojdie inactiva
1/4 lgt sumac
1/4 lgt cimbru
1/2 lgt paprika afumata
2 lg ulei
sare, piper, dupa gust
* puteti folosi orice condiment preferat, eu am incercat si cu turmeric, garam masala, paprika afumata, chimion, schinduf, dar nu toate deodata.
Curatam si spalam toate legumele, dupa care taiem totul in cuburi potrivite, pentru ca va fi mai usor cand vor trebui pasate.Nu ne trebuie cine stie ce abilitati de chef, nu este nimic pretentios.
Eu de obicei la toate supele de legume inabusesc cu putin ulei legumele, inainte de a adauga apa. Desigur ca nu e obligatoriu si puteti turna direct apa daca va grabiti, insa asa se dezvolta mai multa savoare.
Intr.o oala potrivita incingem 2 linguri de ulei si adaugam condimentele, ceapa, usturoiul si lasam timp 2 minute sa se inmoaie. Rasturnam si celelalte legume (telina, cartof, morcov, pastarnac, patrunjel si mai pastram pe foc inca 5 minute, amestecand din cand in cand.
Turnam apa, in cazul meu au fost aproximaiv 3-3.5 l, si cozile de la legatura de patrunjel si lasam la foc mediu-mare pana da in clocot. Daca o doriti mai groasa incepeti cu mai putina apa, oricum putem ajusta consistenta si pe parcurs. Micsoram flacara si lasam sa fiarba timp de 1-2 ore, pana cand aromele s.au imbinat si totul este fiert complet. Saram si piperam, adaugam fulgii de drojdie inactiva si putem pasa. Eu am folosit un mixer vertical, insa un blender este la fel de util. Presaram cu frunzele de patrunjel tocate fin si servim.
Pentru ceva extra aratos, eu am ras niste branza de Horezu deasupra si am bagat putin in cuptor cu arzatorul pornit pana cand s.a rumenit. Pofta buna!