19 ian. 2016

Supa crema de ciuperci


Dupa cum am promis, astazi v.am adus Supa crema de ciuperci. Aceasta reteta este potrivita atat pentru vegetarieni si vegani, cat si pentru cei care adora un preparat mai light. In special daca sunt consumate alaturi de legume, ciupercile au o valoare nutritiva deosebita. Se spune chiar ca ajuta la intarirea sistemului imunitar, deci le poate consuma toata lumea cu incredere.




Ingrediente:
1 kg ciuperci (combinate)
2 cartofi medii
2 l supa de legume
2 lg ulei / unt 
1 ceapa mica
2 catei usturoi
1/4 cana vin
1/2 lgt paprika afumata
1/2 lgt cimbru 
ardei iute - dupa gust
1 praf de piper
1 praf de turmeric
sare - 1-2 lgt, in functie de sarea din supa de legume
*toppinguri optionale: smantana de gatit, bacon crocanta, crutoane, etc.

 Ciupercile le spalam usor, fara sa le tinem sub jet de apa prea mult. Taiem cuburi toate ciupercile si le punem intr.o oala incapatoare pe foc impreuna cu uleiul (sau untul). 

supa crema de ciuperci

Intre timp curatam si spalam cartofii, ii taiem si pe ei cuburi si adaugam peste ciuperci. 
De ce cartof intr.o supa crema de ciuperci? Pentru ca inlocuieste foarte bine textura catifelata data de smantana de gatit, iar preparatul devine putin mai sanatos si fara grasimi in plus.
  Lasam sa se reduca toata zeama la jumatate, cartofii absorbind toate sucurile delicioase lasate de ciuperci. Adaugam ceapa taiata, usturoiul zdrobit si ardeiul iute.
Cand ceapa a devenit translucida si oala este destul de uscata, deglasam cu vin si asteptam sa iasa alcoolul, ~ 1 minut.

supa crema de ciuperci

Turnam supa de legume deasupra, adaugam restul condimentelor si lasam sa fiarba timp de 40 minute, sau pana cand cartofii se sfarama usor cu  furculita.

supa crema de ciuperci

In acest moment pasam totul in blender, sau in oala cu un mixer vertical si optional putem ingrosa cu 3 linguri de smantana de gatit. Verificam de sare si piper si putem servi.

supa crema de ciuperci

Dupa cum am mentionat mai sus, optional putem garnisi cu ciuperci trase in tigaie, crutoane, bacon, ceapa verde taiata fin, etc. Posibilitatile sunt nenumarate, in functie de gust.


supa crema de ciuperci


Pofta buna! Gatiti cu drag!