29 ian. 2016

Varza calita

varza

Atat de mult ne place noua varza murata, o folosim la multe si o mancam cu de toate. Astazi ne incalzim cu o varza calita, alaturi de mamaliguta si ardei iute. Yummm!



 Ingrediente:
1 varza murata mare
1 ceapa medie
2 lg ulei
3 lg bulion
1 lgt paprika afumata
1/2 lgt cimbru
2 foi de dafin
1/2 lgt piper

 Incepem cu un " ce facem daca", deoarece este important acest pas pentru rezultatul final. Daca varza din dotare este prea sarata sau prea acra, o lasam 1/2 ora (sau in functie de gust, mai mult sau mai putin timp) in apa rece la inmuiat. Daca este perfecta atunci sarim direct la taierea verzei in cuburi destul de mici si o punem deoparte. 

varza

Taiem ceapa fin si o gatim in ulei, la foc mediu, pana devine translucida. Atunci adaugam varza, amestecam putin si asezam un capac deasupra, doar pe jumatate. E nevoie sa se evapore zeama, este adevarat, insa trebuie fragezita intai in abur.
Presaram paprika, cimbru, piper si dafin deasupra, omogenizam si lasam sa fiarba in continuare  ~ 30 minute, la foc mic. 

varza

Dupa ce s.a scurs timpul, verificam daca varza este frageda. Daca totul este perfect, atunci amestecam bulionul si mai lasam inca 15 minute la foc mic. Timpul depinde de obicei de cantitatea de varza pe care o gatim, o cantitate mica este gata in ~ 30 minute.
Servim alaturi de mamaliguta calda si ardei iute. Delicios!